jak się rozstać

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • horhe358
    Drive
    • 2009
    • 90
    • Octavia III (5E3)
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Prawda jest taka, że nigdy nie warto palić za sobą mostów, dlatego (nie wiem czy to możliwe bo nie znam specyfiki zawodu) moim zdaniem najlepiej byłoby:

1. Gdybyś sam znalazł kogoś na swoje miejsce.
    2. Poświęcił 1-2-3 (???) weekendy, lub posiedział ze "świeżakiem" po godzinach przez kilka/naście dni i przeszkolił go chociaż wstępnie.
    3. Porozmawiał z obecnym pracodawcą mając już propozycję osoby na swoje miejsce - szansa na porozumienie powinna znacząco wzrosnąć.
    4. Zobowiąż się do pomocy/konsultacji telefonicznych "świeżakowi" w miarę wolnego czasu np. w ciągu miesiąca od odejścia.

Zysk dla pracodawcy, że może liczyć na Twoją pomoc, zysk dla Ciebie, że przemęczysz się miesiąc a później masz wolną drogę. I co najważniejsze, każda ze stron powinna wyjść w miarę zadowolona z takiego układu.

pozdr.,
    Paweł

Komentarz

• aro_40
      RS
      • 2007
      • 1529
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

dylannie masz innego wyjścia, jak tylko się dogadać. Argumentów musisz sam poszukać. nie znając ani Twojej pracy, ani sytuacji może tylko podrzucić, że z niewolnika nie ma pracownika, a jeśli będą rzucali kłody pod nogi to ty będziesz robił wszystko zgodnie z poleceniami, tyle że powoli i dokładnie 50 razy sprawdzając każdą duperelę...
      No, cyba że znajdziesz ewidentne naruszenia ze strony pracowdacy, dzięki czemu będziesz mógł rozwiązać umowę bez wypowiedzenia.
      If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• mac_aaron
        Elegance
        • 2012
        • 984
        • Octavia III (5E3)
        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez rafiki
        Zamieszczone przez Lukas81
        Być może stawiając sprawę otwarcie uda Ci się wynegocjować u jednego skrócenie wypowiedzenie
        Nie ma takiej możliwości. Okres wypowiedzenia jest zapisany w kodeksie pracy i zależy od czasu przez jaki byłeś zatrudniony u danego pracodawcy. Okresy wypowiedzenia to: 2 tygodnie (zatrudnienie poniżej 6 miesięcy), 1 miesiąc (od 6 miesięcy do 3 lat), 3 miesiące (minimum 3 lata).
        Dodatkowo nie ważne kiedy złożysz wypowiedzenie liczy się od:
        2-tygodnie od następnego poniedziałku
        1 i 3-miesiące od 1 dnia następnego miesiąca.

Komentarz

• bzyq_74
          RS
          • 2008
          • 3467
          • Volkswagen
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

dylan80, to już zmienił robotę bo założył wątek 2 lata temu :diabelski_usmiech
          MARCIN
          Mój szkodnik

Komentarz

• rafiki
            RS
            • 2012
            • 15976
            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez bzyq_74
            dylan80, to już zmienił robotę bo założył wątek 2 lata temu :diabelski_usmiech
            poprawka, 3 lata :lol: DJ MŁODY zrobił odkop, bo też ma taki problem, a my się produkujemy pod adresem nie tego człowieka co trzeba :lol:
            رافال
            Spoty
            Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

rafiki, dobre :lol:
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• dylan80
                Rider
                • 2009
                • 625

no tak właśnie patrze, pierwszy nieprzeczytany wątek i widze, że ktoś coś ma taki sam problem jak ja, a potem dopiero zauważyłem , że to ja pisałem , że wpadne z bronią do pracy ;D
                u mnie sie nie zmieniło, nie musiałem ani nikogo zabijać, ani odchodzić... dostałem tyle ile chciałem podwyżki i dalej tkwię w tym burdelu z tym, że teraz po tych latach zauważyłem, że mam taki objaw, że się kiwam do prodzu i do tyłu i czuję się, jakbym był hmm"skrepowany" z rączkami do tyłu...
                a le narazie mi sie roboty nie chce zmieniac z lenistwa, bo jeszcvze mi płacą...
                no chyba, że ktoś w regionie potrzebuje kierowcę do 3,5t to się zgłaszam...

Komentarz

• orzel720
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2277
                  • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez dylan80
                  a le narazie mi sie roboty nie chce zmieniac z lenistwa, bo jeszcvze mi płacą...no chyba, że ktoś w regionie potrzebuje kierowcę do 3,5t to się zgłaszam...
                  czy to jest TA praca którą chciałeś zmieniać? bo w wątku czytałem: "a w moim fachu szkolenie trwa czasem nawet kilkanaście miesięcy żeby to zakumac. fachman za te pieniądze tam nie przyjdzie, a gostki po szkole zaraz może za tą kase i chcieliby, ale cóż to teraz młody po szkole umie zrobić...?

Czy możesz wyjawić w miarę ogólnie co porabiasz?

Komentarz

• dylan80
                    Rider
                    • 2009
                    • 625

programista, ustawiacz i operator frezarek CNC...
                    ale z obróbki już się wypaliłem, mam już dość wyciągania igiełek z palców.... dlatego chetnie bym zmienił na kierowce, bo to jest to co kocham robic... a podobno człowiek czuje się szczęśliwy i spełniony w pracy jak robi zawodowo to co lubi....

Komentarz

• orzel720
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 2277
                      • Superb II combi (3V5)

dylan80, a czy jako kierowca będzie lepiej niż programista- czy przemyślałeś to dobrze???
                      Bo kierowca do 3,5 t to chyba szału nie ma finansowego

Komentarz

• dylan80
                        Rider
                        • 2009
                        • 625

u siebie też dużo nie zarabiam....nie siedze w biurze jako technolog, tylko na produkcji jako produkcyjny a nie taki typowy programista, co to z biura nie wychodzi tylko programy wysyła na produkcje... troche trudno mi to wyjaśnić, bo i sytuacja w firmie zakręcona jest ... dozór żąda, żebyśmy wszystko sami robili ... ehh, nie ma co gadac...
                        a jeździć zawsze kochałem... mówią że piniondze to nie fszystko....
                        ale jakby mi dziś ktokolwiek zaproponował prace jako kierowca na stałe chociażby za 2/3 tego co teraz mam to od razu rzucam pracę.... po prostu wypalenie zawodowe i "postępująca choroba psychiczna" z powodu sytuacji w firmie...

Komentarz

• orzel720
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 2277
                          • Superb II combi (3V5)

dylan80, ok już rozumiem... dzięki za wyjaśnenia i powodzenia Ci życzę w zmianie "klimatu"

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Zamieszczone przez dylan80
                            programista, ustawiacz i operator frezarek CNC...
                            ale z obróbki już się wypaliłem, mam już dość wyciągania igiełek z palców.... dlatego chetnie bym zmienił na kierowce, bo to jest to co kocham robic... a podobno człowiek czuje się szczęśliwy i spełniony w pracy jak robi zawodowo to co lubi....
                            O!!! Witam branżowca.
                            Nie radze na kierowce - na kierowce i do budowlanki to się idzie jak się nie ma innego pomysłu na życie))
                            CNC może nie tak dobrze płatne jak kilkanaście lat temu, ale kierowca też wcale nie lepiej.

Komentarz

• maly2st
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 245

Do3,5t to bez tacha jezdza placone maja od km wiec jezdza po 16nawet24godziny z przewa na tankowanie i WC posiki w locie w domu gosciem jak trafisz auto z kurnikiem to sie wmiare wyspisz przez te 2czy 3godz a jak nie spisz na fotelach z przodu rekordzisci robia po 2 nawet 2,5 tysiaca kilometrow na dobe!!!!!!!!!!!!!!!
                              I jezdza po 25do28dni w miesiacu moze opis jest dosc drastyczny i skrajny ale do mnie na magazyn przyjezdza takich okolo30do40% dostawcow w busikach bardziej sie oplaca odzalowac te okolo 12tys i zrobic C+E lubD (kurs+egzamin+certyfikaty+koszty wydania) przynajmniej masz przerwy wymagane prawem i w domu raz w tygodniu lub raz na dwa tygodnie

Komentarz

• rafiki
                                RS
                                • 2012
                                • 15976
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez maly2st
                                robia po 2 nawet 2,5 tysiaca kilometrow na dobe
                                :shock: to chyba nie u nas :shock:
                                رافال
                                Spoty

Komentarz

• maly2st
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 245

Rafiki u nas w polsce skrajne przypadki siegaja nawet 4tys km za jednym razem bo szef cisnie bo kasa potrzebna i tak jezdza placza gdy na autostradzie korek czy kraksa lub warunki pogodowe niesprzyjaja bo spozniony gdzies

Mam kontakt z kierowcami na codzien w pracy i slysze ze jak nie zrobi ilus km dziennie to 3tys nie wyciagnie za miesiac pracy najgozej jest jak firma jest ze wsi i ma kilka aut to cisnie tych kierowcow lapie frachty ze smieszne pieniadze i bardzo krotkim terminem

Czesto sie zdarza ze bus o dop masie calkowitej 3,5t przywozi towaru w wadze 2,5t a masa samego auta to nie tona tylko okolo2t (plus/minus z 300kgw zaleznosci od zabudowy i rodzaju)

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15976
                                    • Superb III (3V3)

maly2st, w 4 tysiące na dobę nie uwierzę, bo nie uwzględniając postojów musieliby średnio cisnąć ponad 160 km/h.
                                    رافال
                                    Spoty

Komentarz

• maly2st
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 245

4tys jednorazowo wsiada i jedzie i jedzie zjezdza na stacje tankuje i jedzie dalej nieraz za kolkiem siedza po 30godzin ale poezja jest sie z nimi pozniej dogadac bo sa nieprzytomni i ciezko idzie im myslenie z reszta autostrada jak jedzie busy niemaja tacha ani kaganca wiec jedzie tyle ile fabryka pozwala a jak z gorki to wiecej ;p

Ale to sa bardzo skrajne przypadki srednio liczac tak raz na poltora miesiaca sie taki trafia

Wyjezdzaja z lodzi okolo18.00 do holandii do herkenbosh a wracaja okolo 15.00 lub 16.00 dnia nastepnego z kolejna dostawa 2,2tys km i odlicz czas potrzebny na zaladunek rozladunek i biurokracje z tym zwaiazana

Komentarz

• rafiki
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 15976
                                        • Superb III (3V3)

maly2st, i załadowanym busem cisną średnio 140-150? Nie twierdzę, że się nie da, ale przecież to jest misja samobójcza :shock: niech mu człowiek albo zwierze wyskoczy na drogę - jeden nagły ruch kierownicą i 4 tony z wysoko umiejscowionym środkiem ciężkości leżą :shock:
                                        رافال
                                        Spoty

Komentarz

• krissos
                                          Elegance
                                          • 2011
                                          • 840
                                          • Honda
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez maly2st
                                          Do3,5t to bez tacha jezdza placone maja od km wiec jezdza po 16nawet24godziny z przewa na tankowanie i WC posiki w locie w domu gosciem jak trafisz auto z kurnikiem to sie wmiare wyspisz przez te 2czy 3godz a jak nie spisz na fotelach z przodu rekordzisci robia po 2 nawet 2,5 tysiaca kilometrow na dobe!!!!!!!!!!!!!!!
                                          I jezdza po 25do28dni w miesiacu moze opis jest dosc drastyczny i skrajny ale do mnie na magazyn przyjezdza takich okolo30do40% dostawcow w busikach bardziej sie oplaca odzalowac te okolo 12tys i zrobic C+E lubD (kurs+egzamin+certyfikaty+koszty wydania) przynajmniej masz przerwy wymagane prawem i w domu raz w tygodniu lub raz na dwa tygodnie
                                          TO powiedz im żeby bajki opowiadali dzieciom! 2500km w dobę nie zrobi. Tym bardziej że autostradami jeżdżą tylko w Niemczech bo nawet w Polsce nie po wszystkich im wolno, a n ie mówiąc już o Francji. Co prawda spora część kierowców z busów mają tak zrytą psyche że masakra. Robią nawet 25tyś w miesiącu, ale większość do 20tyś
                                          Czasami śpią parę godzin na tydzień bo im tak robotę układają, często zasypia jak wkłada pistolet do baku, a budzi się jak odbija. Co prawda żyrafa śpi 7min na stojąco i żyje więc jemu też więcej nie trzeba ( tak zakłada szef), a płacone maja albo podstawa + km ok 15gr, lub same km i wtedy 20/25gr. Można by jeszcze dużo napisać ale szkoda Tych synków co w wieku ok 30l będą srać i trawy się trzymać, przez obecny wysiłek. Oczywiście można trafić na normalnego szefa i jeździć sporo oraz się spokojnie wysłać, a w miesiącu ok 15tyś km na spokojnie robią.
                                          "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
                                          ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• rafiki
                                            RS
                                            • 2012
                                            • 15976
                                            • Superb III (3V3)

krissos, o tym samym mówiłem, a kolega twierdzi, że mówili mu o 4 tysiącach w 30 godzin :roll:
                                            رافال
                                            Spoty

Komentarz

• krissos
                                              Elegance
                                              • 2011
                                              • 840
                                              • Honda
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A co do ograniczników to już spora większość ma na 120km a czasem nawet na 110km Robi to szef żeby oszczędności były.
                                              "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."

Komentarz

• maly2st
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 245

Przeciez nie twierdze ze wszyscy tak cisna ale sporo osob tak robi jak juz pisalem wczesniej a opisalem dosc skrajne sytuacje z ktorymi sie spotkalem max ze 3do4razy na 6,5roku w tej firmie bo i na ciezarowkach z naczepa trafiaja sie desperaci co na dwie albo trzy tarczki jezdza
                                                Z ciekawostek takich ciekawszych gosc z pod ruskkej granicy co 200tys przejechane cofa licznik o okolo120do130tys zeby dluzej gwarancje utrzymac na auto i tak co dwa do trzech lat zmienia auta ze skreconymi licznikami o praktycznie 2/3 realnego przebiegu

Komentarz

• krissos
                                                  Elegance
                                                  • 2011
                                                  • 840
                                                  • Honda
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

@up
                                                  Coś za łatwo wierny jesteś Przy pierwszej próbie takiego cofnięcia i wizycie w autoryzowanym serwisie (bez dużych znajomości) traci gwarancję. Podpięty komputer pod taka ciężarówkę od razu to wykaże, nawet jazda na magnesie i też tu gwarancja leci. Co do tarczek to już rzadkość większość ma karty, ale zdarzają się IDIOCI co tak kombinują. Dal mnie to nie kierowca tylko skończony idiota co nie szanuje roboty i życzę każdemu takiemu aby płacił jak najwięcej za tą głupotę.

Komentarz

• maly2st
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 245

Krissos ten klient od krecenia to w busach krecil zegary

Komentarz

Pracuję...